Ceramica romană și bucătăria mediteraneană

Vasa escaria ( Vase pentru servit masa)

La servirea mesei romanii utilizau servicii întregi de vase: farfurii, boluri, castroane și platouri. De regulă, în funcție de importanța mesei dar și a statutului social al celor care o utilizau, distingem ceramica de lux, cea simplă fină sau semifină. Deseori această ceramică era decorată în diverse tehnici (decorul putea să fie ștampilat, în relief, barbotinat sau incizat). Piesele expuse fac parte din vechea colecție a Muzeului Național al Banatului și au fost descoperite la sfârșitul anilor ‘60 la Tibiscum, de către arheologul Marius Moga. Vasele sunt străchini joase realizate din ceramică fină. Vasul de culoare roșie poartă ștampila producătorului MELAVSVS și reprezintă un vas de lux de tip terra sigilatta ajuns în Provincia Dacia pe calea comerțului din zona centrală a Germaniei Romane. Strachina cărămizie cu decor vopsit radial cu roșu pompeian încearcă să imite recipiente asemănătoare realizate din marmură roșie. Mâncarea cea mai des consumată de romani, mai ales la banchete consta din carne de pește, pasăre sau vânat, pâine și fructe, deobicei struguri (în zona mediteraneană).

Strachină
Detalii
Farfurie
Detalii
Strachină
Detalii
crossmenu