Ceramica romană și bucătăria mediteraneană

Vasa coquinatoria (Vase pentru gătit)

Pentru gătitul mâncării, pe lângă vasele mari din metal (cazane, tigăi și cratițe), romanii utilizau și vase ceramice pe care le expuneau direct flăcării, fie pentru a fierbe conținutul, fie pentru a coace. Cel mai adesea aceste recipiente aveau un capac mobil, tot din ceramică, care seamănă mult ca formă și mod de utilizare cu cele din ziua de azi. De asemenea, această categorie de vase (oale-borcan, denumite după forma lor) pot fi în funcție de capacitatea lor mici, mijlocii și mari. Sunt rar decorate, dar atunci cand se întâmplă acest lucru, decorul se găsește pe umărul sau pe gâtul vasului, dar pot exista marcaje și pe fund care ajută la a recunoaște vasele specializate pentru o anumită mâncare. Această categorie de ceramică este cel mai des întâlnită în săpăturile arheologice fragmentară și este o ceramică cu pereți groși, realizată dintr-o pastă semifină sau grosieră (în primul rând pentru a rezista la temperaturi mari).

Vas tripod
Detalii
Oală-borcan
Detalii
Capac de oală
Detalii
Capac de oală
Detalii
Mortarium
Detalii
Chiup ceramic
Detalii
Oală-borcan
Detalii
crossmenu